ALLT OM FÖDELSEMÄRKEN
Födelsemärken är godartade, pigmenterade (färgade) förändringar i huden, som vanligen är bruna eller svarta.
Födelsemärken är godartade, pigmenterade (färgade) förändringar i huden, som vanligen är bruna eller svarta.
Födelsemärken är godartade, pigmenterade (färgade) förändringar i huden, som vanligen är bruna eller svarta. De flesta födelsemärken är mellan ett par millimeter och en centimeter stora.
De flesta födelsemärken är ofarliga hudförändringar, men det finns födelsemärken som löper större risk att utveckla malignt melanom och just därför är regelbunden undersökning mycket viktig för tidig upptäckt av malignt melanom och även andra typer av hudcancer.
Ett födelsemärke är ett ojämnt område med tillväxt av melanocytiska celler i huden. Melanocytiska celler producerar pigmentet melanin, som ger huden dess färg och är ett naturligt skydd för huden mot skador som orsakas av solens UV-strålning. Dessa celler bör vara jämnt fördelade i hela huden (aldrig två bredvid varandra) och täcka hela ytan på ett jämnt sätt, med undantag av handflator och fotsulor.
Ett visst antal födelsemärken förekommer redan vid födseln och sådana födelsemärken kallas medfödda födelsemärken. Alla andra födelsemärken betraktas som förvärvade. De flesta av dem uppstår under de första tjugo levnadsåren, medan andra kan bildas senare i livet.
Med tiden blir de flesta födelsemärken något ljusare i färgen och blir förhöjda. Födelsemärken kan bli mörkare under vissa perioder, t.ex. efter solning, hos tonåringar och under en graviditet. Vissa födelsemärken utvecklar hår. Ett litet antal födelsemärken kan försvinna spontant med tiden. Vissa av dem förändras inte alls under livet.
Typiska födelsemärken (vanliga eller regelbundna) är vanligen upp till 6 millimeter i diameter, med en färg som varierar från ljusbrunt till svart, och de är symmetriska, med tydliga kanter. De utvecklas under de första tjugo levnadsåren och storleken motsvarar kroppens tillväxt, men de ändrar inte utseende och färg på ett signifikant sätt.
Födelsemärken kan vara släta, upphöjda (över huden) eller hänga och kan ha eller sakna hår.
De kan vara mjuka eller hårda att röra vid.
De är typiska vare sig de har funnits sedan födseln, om de har utvecklats i ungdomen eller senare under livet. Det främsta kännetecknet på att de är typiska är att de inte förändras!
Synonymer: Dysplastiskt nevus
Atypiska födelsemärken skiljer sig från andra födelsemärken genom sin storlek, färg och form.
Atypiska födelsemärken är större än 6 mm i diameter, de har flera färger (minst två färger), de har oregelbunden form (asymmetriska) och kanterna är ojämna, oregelbundna eller otydliga. Det är sådana egenskaper som vi kan se med blotta ögat.
De histopatologiska egenskaperna, som en läkare eller patolog kan se hos atypiska födelsemärken, är helt annorlunda och sådana födelsemärken ligger mycket nära malignt melanom. Sådana födelsemärken kallas dysplastiska födelsemärken (den histopatologiska diagnosen är dysplastiskt nevus).
Dysplastiskt nevus – Födelsemärken som växer och ändrar form och färg
På grund av dessa egenskaper betraktar många dem som ett förstadium till cancer, helt enkelt ett tillstånd som direkt leder till malignt melanom. Atypiska födelsemärken innebär dock endast en förhöjd risk att utveckla malignt melanom, men det är inte alla som utvecklas till malignt melanom. Av alla maligna melanom utvecklas hälften hos befintliga atypiska födelsemärken och den andra hälften av alla maligna melanom utvecklas i fullständigt hälsosam hud.
Malignt melanom är en typ av hudkarcinom som uppstår i melanocytiska celler som också ger huden färg.
När en melanocytisk cell skadas förlorar den sin förmåga att kontrollera sin tillväxt och bildandet av malignt melanom inleds.
Läs mer
Skydd mot alla källor av ökad UV-strålning är primärprevention. Den främsta källan till UV-strålning är solen och förutom det solarier och olika UV-lampor.
Läs mer
ABCDE-kriterierna är en vanlig användarguide som hjälper dig att undersöka huden för att upptäcka tidiga tecken på malignt melanom. Du bör följa dem när du själv undersöker din hud. Rekommendationen är att inspektera alla födelsemärken som är större än 6 mm varje månad.
Läs mer